Hvad er blockchain
Blockchain Kryptovaluta

Hvad er Blockchain og Kryptovaluta? Ultimativ guide til begyndere

Få dybdegående viden på en simpel måde og lær alt du skal vide om blockchain teknologien, som fx bruges til e-handel med kryptovalutaer og smarte kontraker via Bitcoins og Ethereum projekter.

Blockchains historie og det nye internet

Blockchain er en IT-teknologi udviklet af Satoshi Nakamoto.

Det vides endnu ikke om Satoshi Nakamoto er en enkelt person eller en gruppe af personer. 

Blockchain blev udviklet I forbindelse med Satoshi Nakamotos udvikling af den efterhånden velkendte kryptovaluta Bitcoion (BTC).

Blockchain teknologi er et netværk af digital information som distribueres og kan af nogen kaldes for en form for en ny type internet. Nogle kalder det “The internet of money”.

De fleste mennesker troede ikke rigtig på at computere og internettet ville blive en succes i starten af internettets i starten af 70’erne og 80’erne, men få år gik der før det blev mainstream i det meste af verden.

Blockchain forventes af være nogenlunde samme sted på PLC-kurven nu, som internettet var før det blev populært i alle hjem.

Kun fåtallet af folk i Danmark forstår sig på blockchain-netværket, men netop disser personer som har fornemmet potentialet, har bemærket lighederne med tidligere historik inden for både teknologi- og samfundsudvikling.

Lad os tage 2 simple eksempler:

Spørgsmål; Hvorfor troede ingen på internettet før .com-firmaerne og IT-boblen i slutningen af 90’erne?

Svar: Fordi ingen rigtig vidste hvad det var dengang, men vi ved alle hvordan det er endt. Internettet var noget der lå ude i et eller andet space… en slags telefoni på tastatur og med en visuel skærm som aldrig ville kunne bruges til noget hos det almene borger og familie. Tiden har lært og at de fleste tog fejl, fordi de flest formentligt ikke vidste hvad de talte om og troede på.

Du har sikkert hørt en eller flere bekendte forklare om at kryptovalutaer er noget uhåndgribeligt som ligger ude på internettet som nogle tal – og påstået at BitCoins er en illusion.
Mit svar til dette er, at det var præcis det samme folk sagde om internettet i 70’erne, 80’erne og starten af 90’erne, før det hele gik viralt.

Hvis vi samtidig kigger på FIAT penge. (FIAT penge = Fysiske penge dvs. Kroner og Øre som vi kender dem i Danmark og fra Euroen, Den Amerikanske Dollar m.f.), bliver argumentet endnu stærkere.

FIAT penge

Kun ca. 10-20% af FIAT valuta eksisterer fysisk. Resten ligger ”Et eller andet sted”, præcis som med en kryptovaluta.

Med udgangspunkt i samme argument, kan det dermed påstås at ca. 80% af den centraliserede FIAT valuta også blot er en illusion. Disse kontrolleres af centraliserede magter.

Kryptovaluta derimod, giver magten og pengene tilbage til folket.

Ovenstående tankegang kan ligge op til en kæmpe debat om hvad der er samfundsmæssigt bedst og mest sikkert – en debat vi ikke som sådan vil behandle i denne artikel, men det er ikke for sjovt at kryptovalutamarkedet har en værdi af mere 168,247,710,503 US Dollars!

Spørgsmål til besvarelse i kommentarfeltet:

Hvad tænker du? Kan det tænkes at dem som ikke tror at kryptovaluta bliver et fænomen som vi alle kender til og bruger inden for de næste 10-15 år, måske ikke forstår sig nok på blockchainteknologierne, ligesom tilfældet blev det med internettet i 90’erne? Svar gerne i kommentarfeltet på denne artikel og lad os høre din holdning eller vurdering.


Blockchain og teknologien i et peer-to-peer netværk

I dette afsnit forklares hvordan teknologien bag blockchain kan bruges nu samt potentiellet som kan udvikles til fremtiden via peer-to-peer netværket.

Vi starter ved med at definere 3 ord som er vigtige at forstå og lære;

  • Blockchain: En kæde af blokke. Hver blok indeholder data af værdi uden nogen central overvågning. 
  • Decentraliseret: Blockchain siges at være decentraliseret, fordi der ikke er nogen central myndighed, som fx den danske stat, der fører tilsyn.
  • Konsensusmekanisme: Den mekanisme, hvormed et decentraliseret netværk kommer til neighed og kan verificere data.

Blockchain forklaret simplest muligt

En helt simpel forklaring er desværre ikke mulig. Viden om teknologi og computere er et krav for at kunne forstå blockchain og kryptovaluta.

Nedenstående er en simplificeret definition, uden dybdegående forklaring.

Definition på hvad blockchain er?

En blokchain er data (Data = Informationer fra en computer som tekst, billieder osv), der styres af en gruppe af computere, der ikke ejes af en enkelt enhed. 

Hver af disse blokke af data er sikret og bundet til hinanden ved hjælp af kryptografiske principper (dette kalder man en kæde).

Blockchains netværk (Netværket af computere på internettet) har ingen central server eller samlingspunkt.

Banker og lignende virksomheder i den finansielle sektor er styret og reguleret af staten i de fleste lande, men blockchain-netværket er definitionen af ​​et demokratiseret system. 

Dataen (informationerne) i blockchain-netværket er åben for alle. Det betyder at alt hvad der laves på Blokkæden i princippet er designet til at have fuld transparens. Dette betyder selvfølgelig ikke at hvis du ejer og handler med kryptovaluta som fx Bitcoins, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Stellar e.lign. Altcoins (Altcoins = andre kryptovalutaer end Bitcoins) at alle kan se hvor mange penge du har, samt dine adgangskoder mv. Det betyder i stedet at netværket af computere verificerer alle handlinger på blockchain-netværket.

Blockchain
Blockchain teknologi er baseret på kodning og matematik dvs. tal og tekst.

Af samme årsag betyder det at mellemmanden i transaktioner ikke længere er nødvendige. Dette er en af de store årsager til at blockchain har så stort potentiale. I skrivende stund er der høje beløb på alle transaktioner på internettet.

Har du fx tænkt på at når du handler online på en webshop, hvor du fx køber tøj, så betaler butikken du handler hos et gebyr, hver gang du bruger til kreditkort?

Med blockchain kan man helt fjerne denne omkostning til transaktionsgebyr, eller i hvert fald kraftigt minimere transaktionsgebyret, hvilket selvfølgelig gør det mere interessant at forhandle kryptovaluta for e-handelsvirksomheder.

OPSUMMERING:, Blockchain kan erstatte alle processer og forretningsmodeller, der er afhængige af at opkræve et gebyr for en transaktion

Betaling med kryptovaluta via blockchain

Betaling med kryptovaluta er endnu ikke så populært i Danmark, sammenlignet med USA, hvor det er mere udbredt – dog stadig nichepræget.

Potentialet blockchain bringer til verden betyder at betalinger kan foregå via helt nye metoder – også automatiseret via AI (Artificiel Intelligence).

Hvis du i dag læser et online magasin eller andet online nyhedsmedie via abonnement, ville du kunne spare penge på dette i fremtiden, da gebyret på abonnementstjenesten kan være fjernet 100% med kryptovaluta.

Tredjeparter i betalingsløsninger elimires helt, eller væsentligt.

Det betyder også et økonomisk forbedret dækningsbidrag til virksomheder som fx driver e-handel og det er med til at gøre kryptovaluta mere attraktivt sammenlignet med nuværende betalingsløsninger på FIAT-markedet hvor virksomheder som fx KLARNA, PayPal, ePay, PensoPay, QuickPay og Clearhouse mv. tager sig store gebyr for deres services.

Med den stigende konkurrence på e-handelsmarkedet i hele verden, som stiger i takt med at e-handelsgiganter som Amazon, Alibaba, Zalando m.f.  får mere magt, opstår der et stigende behov og efterspørgsel efter betalingsløsninger baseret på blockchain. Værdien på kryptovaluta og blockchain forventes derfor at stige og udviklet i de kommende år. Det er næsten usandsynligt at en positiv udvikling af kryptovaluta og blockchain-teknologier ikke vil udvikle sig og få mere succes.

Kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar osv.
Eksempler på populære kryptavaluta er Bitcoin, Etheruem, Litecoin, Stellar, Ripple m.f.

Nye iværksætterprojekter vil opstå

Måske du allerede nu sidder og ser alle mulighederne for forandring?

Tjenester som Spotify, AirBnB, Børsen, ViaPlay, TDC samt dine elregninger, banklån og forsikringer med meget mere, kan og vil formentligt blive revolutioneret.

Automatisering af lagerstyring og indkøb beregnet ud fra efterspørgsel og købsmønstre fra data vil opstå og omlægge en masse jobs i samfundet.

De brancher som står for døren til at ændres først er især den finansielle sektor, markedet for e-handel samt forsikringsbranchen. 

Blockchain-teknologien kan elliminere de nuværende bankkonti som vi kender dem og måske også gøres en revisor helt unødvendig via identitetsverificering på alle betalinger o.lign..

Google Docs er baseret på Blockchain

Google Docs kender du sikkert. Google Docs blev lanceret i 2012, kun 3 år efter Bitcoin blev lanceret.

Google Docs er Googles egen version af Microsoft Word og Excel. Forskellen er at Microsofts versions ikke er baseret på Blockchainteknologi, ligesom Google Docs.

Forskellen mærkes især ved at man i Google Docs kan samarbejde med andre personer i samme dokument på samme tid.

Blockchain fjerner frustrationer og tiden fra at redigere et dokument, gemme det på computeren og sende til en kollega som kan åbne filen, ændre i filen og til sidst sende filen tilbage til dig.

Processer kan optimeres via kunstig intelligens kombineret med blockchain og nye startups vil lave om på samfundet som vi kender det i dag.

Hvad betyder decentraliseret betaling via kryptovaluta?

Lad og først tage et eksempel på hvad som er centraliseret.

Din bank er centraliseret. Banken gemmer alle dine data og du skal være interaktiv med banken for at kunne bruge dine penge (Ofte mod et gebyr). Alt er styret og kontrolleret af banken.

Decentraliseret betyder at data ligger bredt ud over et netværk af kæder (Servere og computere som kommunikerer med hinanden). Dvs. at ingen central virksomhed eller person alene bestemmer.

Den danske regering har stor fokus på IT-kriminalitet i disse år, da den digitale hverdag bliver mere og mere benyttet. Hackere frygtes derfor af mange virksomhedsejere.

Hvis du forestiller dig at du var en hacker, hvilket mål tænker du så er mest attraktivt for dig;

1: At hacke ét sted hvor alle pengene ligger?

Eller

2: hacke flere hundrede privatpersoner for at få pengene fra flere kanaler?

Det svarer til at spørge en indbrudstyv om han helst ville kunne nøjes med at bryde ind i ét hus eller flere huse.

Bankerne er bl.a. derfor mere udsatte for hackerangreb end blockchainnetværket.

En anden ulempe ved det centraliserede system er hvis der opstår krig, IT-problemer som fx softwareopdateringer eller naturkatastrofer m.m. – forhold som kan gøre skade på en centraliseret enhed (Dvs. én datakilde som administrere indhold for flere kilder) kan slette en hel centraliseret enhed som fx en bank. Dette vil gå ud over alle bankens kunder.

Af samme årsag kan man se at Bitcoin især er blevet populære i lande med økonomiske krisesituationer, som fx krig eller inflation. Se fx Venezuela hvor der hamstres Bitcoin.

I Venezuela har store dele af befolkningen valgt at investere deres penge i Bitcoin, frem for at indsætte dem i en bank. De føler at dette er mere sikkert, til trods for de store udsving på Bitcoins kurs.

Kort sagt, kan man sige at tredjeparten er fjernet ved betaling med kryptovaluta. Forestil dig at du betaler med Mobile Pay, men i stedet for at det gøre via en app som er ejet af Danske Bank, så overføres pengene direkte fra den ene person til den anden.

Alle ejer en del af kagen i blockchain-netværket. Det betyder også at du til gengæld alene har ansvaret for dine penge.

Giver Blockchain bedre privatliv på internettet?

Private oplysninger på blockchains netværk er skjult af kryptografi og distribueres kun af en offentligt adresse (Ofte en tal- og tekstkode)

Sagt på en anden måde, så kan alle transaktioner ses af alle, men en persons identitet er selvfølgelig skjult på en sikker måde.

GDPR og personlige oplysninger på blockchain netværket
Hvad med GDPR og private oplysninger på blockchains netværk?

For at forstå mere om sikkerheden i blockchain er der et par nye navne vi skal have styr på hvad betyder.

Hvad betyder peer-to-peer?

Peer-to-peer nævnes ofte i forbindelse med Bitcoins, Blockchain og Kryptovaluta.

Men hvad betyder peer-to-peer helt nøjagtigt?

Peer-to-peer betyder at Blockchain netværket opretholdes ved en samling af noder.

Hvad er noder?

Noder er computere der modtager og behandler data. Derved opretholdes blockchain-netværket via de deltagende som deler arbejdskraften.

Som nævnt tidligere er der ikke én central server som bærer alt informationen i netværket.

Peer-to-peer betyder at data ligger på individuelle servere som deler informationer mellem sig. Dette optimerer hastigheden af datadeling samt nedsætte risikoen for fejl, sammenlignet med en central server, som lukker ned for alt kommunikation i det øjeblik der sker en fejl.

Forestil der fx at du ejer en stor webshop og ved at du normalt omsætter for en hel måneds værdi på Black Friday. På dagen når alle dine salgskampagner er klar, ekstra personale er hevet, så går din server pludselig ned.

Dette skete i 2018 da en central server på IT-nettet i Jylland gik ned da et kabel på gravet over i jorden – det udløste selvfølgelig en kæmpe katastrofe som bl.a. gik ud over sportskæden Sport24. Blockchain teknologi kunne have løst dette problem så fejlen var undgået.

Den primære filosofi ved at have et et decentraliseret valutasystem, er at alle skal behandles på lige vilkår.

Eksempler på hvad Blockchain og kryptovaluta kan bruges til

Smarte kontrakter

Smarte kontrakter er en af de mest interessante områder inden for blockchain.

Hvad er smarte kontrakter?

Smarte kontrakter er distribuerede informationer som kan aktiveres når X betingelser er opfyldt.

Det betyder helt konkret at der kan laves fx smarte kontrakter på ansatte, hvor der automatisk udløses en bonus, når X antal kryptovaluta er opnået. Dette kan fx bruges som provision på smarter kontrakter til sælgere.

Smarte kontrakter via blockchain teknologi vil i de kommende år kunne revolutionere samfundet som vi kender det i dag.

Ethereum (Open Source) projektet som du måske har hørt om, har især fokus på smarter kontrakter.

Delingsøkonomien

Ved at muliggøre peer-to-peer-betalinger, gør Blockchain det muligt at man troværdigt og sikkert kan betale direkte til slutbrugeren uden om en tredjepart som fx DBA, Amazon eller AirBnb.

Supply chain verificering

Blockchain-teknologien kan være med til at skabe gennemsigtighed på forbrugsmarkedet for fx kopiprodukter, som er et problem. I Kina har det i mange år været et stort problem at producenterne kopierer og sælger falske produkter.

Peer-to-peer netværket kan være med til at bekræfte at historien for de enkelte produkter er korrekte. Dette kan gøres via time stamping dvs. at produktionstidspunkt og sted kan bekræftes digitalt via blockchain.

Fødevarerindustrien kan også i stor grad udnytte teknologien til at verificere hvor råvarerne oprindeligt kommer fra – om det stemmer overens med emballagen og labels. Alt det kan gøres via Ethereums Blockchain og flere virksomheder rundt om i verden udnytter det allerede.

Backup og storing af filer

Blockchains decentraliserede netværk er et sikkert sted at opbevare filer, hvor det kan blive godt beskyttet imod hackere.

Internettet som vi kender det i dag er belastet af den enorme mængde af data som ligger og distribueres. Blockchain kan via peer-to-peer distribuere data rundt og fjerne det fra internettet som vi kender det i dag, hvor det er drevet af servere.

Internettet drevet udelukkende via blockchain vil gøre at data stadig kan bevæge sig rundt, men hurtigere og mere sikkert.

Beskyttelse af digital ejendomsret

Digitale filer som billeder, tekst, video, animationer o.lign. kan distribueres over alt på internettet.

Copyright kan nemt fjernes og manipuleres af it-kriminelle eller normale brugere, som ikke tænker videre over betydningen af digital ejendomsret.

Smarte kontrakter (På engelsk = Smart Contracts) kan beskytte ophavsretten på digitale filer via blockchain, hvilket især kan være attraktivt for journalister, SEO- og content marketing folk, fotografer o.lign.

Hvad er Microgrids og hvordan kan det bruges?

Du har sikkert hørt om begrebet IoT (Internet of Things).

IoT er objekter som kan automatiseres og bruge internettet.

Amazon Echo er et eksempel på et IoT-objekt som er stemmestyret og videreformidler information via Internettet til forbrugerne.

IoT kan kombineres og kommunikere med blockchain og derved kan det gøres muligt at benytte smarte kontrakter til at distribuere energi fra sine naboer i boligområder.

Ja! Du læste rigtigt.

Solernergi, blockchain og kryptovaluta kan arbejde sammen og gøre en forskel for miljøet på Jorden.
I fremtiden kan vi via Blockchainteknologi dele energi med naboen og spare penge samtidig med at vi passer på miljøet

At man via blochchains kan dele energi kommer måske som en overraskelse for dig, men der forskes i udviklingen og projekter er allerede lanceret via Ethereum blockchain.

Hvis din nabo har solceller på taget og overskydende energi, kan smarte kontrakter automatisk kommunikere videre til IoT-objekter eller en computer at energien skal videregives til naboen. Dette kan både være godt for den personlig økonomi såvel som for miljøet.

Microgrids kaldes denne teknologi og er et eksempel på det intelligente internet.

Digital Identitetssikkerhed

Med samfundets stigende bekymring for IT-kriminalitet som fx hacking af firmaer eller privatpersoner, er der opstået et stort behov for at optimere den digitale sikkerhed af personlige oplysninger og identitet.

Blockchain kan både beskytte dokumenter der vedrører din personlige identitet som sygesikring, pas, kørekort og e-handelstransaktioner m.m.

For at de digitale identitetssikkerhedsprojekter for alvor kan udnyttes, kræves det at regeringen tager action og samarbejder med eksperter på området. Lovgivningen gør at store potentialer i blockchains teknologi stadig ikke udnyttes optimalt.

Identitetssikkerhed giver bedre mulighed for at bruge identitetsgenkendelse online. Fx kan virksomheder undgå en masse administrativt arbejde ved fx oprettelse af nye kunder i salgsvirksomheder, ved at tilknytte et firmas eller en person identitet via blockchain.

Databehandling og GDPR

Hvordan forholder det sig med GDPR i forhold til blockchain?

Som nævnt under foregående afsnit om identitetssikkerhed, så ejer du dine private data og de kan opbevares sikkert. Med dette menes at du selv kan kontrollere dine data og få mulighed for at bestemme hvem, hvor og hvornår dine data benyttes.

Nogle startups (Iværksættervirksomheder) arbejder på at udvikle databehandlingsapplikationer, til styring af identitet og data online. Fx kan du hos nogle startups sælge dine data til virksomheder til fx markedsføring o.lign.

Bitcoin er en oplagt kryptovaluta til denne form for betaling, da betalingen kan løbe sig helt ned brøkdele og nemt omsættes til valuta til din personlige wallet.

Hvad er en blockchain wallet?

En wallet er din digitale pung, hvis det sted online du opbevarer din digitale værdi af fx Bitcoins, Etheruem, Bitcoin Cash, Stellar, Litecoin eller dansker Maker DAO e.lign.

Enigma er et startup som er værd at kigge nærmere på inden for denne kategori.

Vi håber at denne informationsartikel har givet dig en fundamental viden om hvad blockchain og kryptovaluta er, samt hvordan det kan udvikle vores samfund.

I denne artikel har vi primært fokuseret på de positive sider af blockchain og kryptovaluta, men det skal også nævnes at der stadig er nogle udfordringer som med tiden skal falde på plads, før de helt store revolutionerende forskelle kan skabes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked når vi har nye informationsartikler klar fra blockchain og kryptovalutamarkedet.

Skriv en kommentar til artiklen og lig op til debat på området om blockchain, kryptovaluta og smarte kontrakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *